Ikutlah cara orang Cina dalam membuat “Financial planning.”

Semasa ekonomi gawat, orang Cina akan buat dua benda:

1. Increase sum covered – (Life) Seandainya ditimpa musibah, beban mereka akan kurang.

2. Mereka bayar “In advance” policy mereka. Sekiranya ekonomi teruk, policy mereka selamat.

Melayu

Semasa ekonomi gawat, orang Melayu akan buat dua benda:

1. Downgrade policy mereka – (Life) Tapi masih kekalkan lifestyle mereka yang tinggi seperti bercuti, shopping, upgrade kereta dan entertainment lain-lain.

2. Mereka berhenti membayar policy mereka, sanggup mengambil keputusan pemikiran jangka pendek tanpa membuat pertimbangan yang sewajarnya.

Dan yang paling sedih sekali, sangat ramai orang melayu yang tak ambil peduli mengenai perkara ni, bila disuruh ambil protection, suka bertangguh. Macam2 alasan diberi, nak bincang dengan bini la, bini kate tak minat la. Semua berlagak acah2 kaya tapi bila ditanya berapa nilai tunai yang ditinggalkan sekiranya meninggal nanti?

Paling mengejutkan ada yang tak sampai RM1,000 pun ade…. Nauzubillah.

Tapi bini tu lupa, bila dah jadi ‘balu’ …. baru sedar kepentingan takaful, siap tanya 2 soalan lagi…

1. Berapa dapat?
2. Bila dapat?

Ubah pemikiran tu…. fikir diluar kotak. Sanggup biarkan anak isteri meminta2 jika kita dah ‘tiada’ nanti?

Pergilah bukak takfsir surah Al-baqarah ayat 240. Baca , fahamkan dan bagi hadam dalam2….

Ingat ejen2 ni cakap kosong ke?

Allah knows best!

Advertisements